Här bjuder vår egen Rikard på smarta tips och trix som förenklar ditt bilägande.

Håll bladen rena

Håll torkarbladen rena från vägsalt. Det gör man bäst genom att torka med en trasa med spolarvätska på. Detta är extra bra att göra om du kört bakom saltbilen.

Ta bort is

Gör torkarbladen fria från is innan du startar dem. Om du har autoläge på torkarbladen kan du stänga av denna funktion innan du börjar skrapa is från vindrutan.

Värm upp vindrutan

Ryck aldrig loss fastfrusna torkarblad! Se istället till att värma upp vindrutan så tinar isen.

Dags för roadtrip?

Med semester kommer äventyr på vägarna, det är sedan gammalt. Ska ni åka många i bilen och dessutom ha packning med er kan det vara läge att fylla på lite extra luft i däcken innan avfärd för bättre väghållning och minskad risk för vattenplaning.

Packa rätt

På väg till stugan på kusten? Eller sightseeing i Norrland? Tänk på att packa de tyngre sakerna i botten av bagaget och de lättare upptill. Ett lastgaller gör långa som korta bilresor säkrare för alla i och utanför bilen.

Förvaring av spolarvätska

Spolarvätska är något många har i bilen men det är kanske inte lika många som vet att det är lättantändligt. Därför är det bättre att förvara den i garaget då en eventuell bilolycka kan bli än tråkigare med lättantändlig vätska i bagaget.

Rätt lufttryck

Kontrollera regelbundet att du har rätt lufttryck i dina däck. För lågt eller högt tryck påverkar både bränsleförbrukning och väghållning, så gör en extra kik både för miljön och säkerhetens skull.

Säkerhetsbälte

En så enkel sak som att ta på dig säkerhetsbältet innan du startar bilen sparar tid då bilen går på tomgång innan du kommer iväg. En halvminut här och där blir snabbt mycket tid med onödig tomgång.

Backa in bilen

Genom att backa in på din uppfart eller in i ditt garage när bilen fortfarande är varm, slipper du köra den lilla extra biten på morgonen när bilen är kall och drar mer bränsle.

Ett sommarhjul

Innan du skiftar dina hjul kan det vara smart att kolla mönsterdjupet för att vara säker på att dina hjul håller måttet.

En gammal femkrona

Många av oss har fortfarande ett gäng gamla femkronor liggandes. De har praktiskt nog en inbyggd mätsticka för just hjulmönster. Från taket på femman till kanten är det 3 millimeter, vilket är det rekommenderade mönsterdjupet.

Mät och njut (eller byt)

Mätningen är barnsligt enkel. Vänd bara femkronan upp-och-ner och stick ner den i mönstret. Skulle det vara så att hjulen inte håller måttet kan vi på Motor Trend såklart hjälpa dig att hitta en ny och säker uppsättning.